PreviousHeadlines NetherlandsNext


Protest tegen racisme in Rotterdam: kort maar krachtig
Twee boodschappen strijden woensdag op de Erasmusbrug in Rotterdam om voorrang: de roep om gerechtigheid en het dringende verzoek de coronaregels te respecteren. Respect is er zeker, maar het is gewoon te druk. Kort voor 6 uur wordt de demonstratie afgeblazen.
(Wed, 03 Jun 2020 20:59:00 GMT)

Wat weet jij van de nieuwe lockdownregels? Test het hier

Japan is gebouwd op krediet, en dat bevalt prima
Geen land in de wereld heeft per inwoner zo’n hoge staatsschuld als Japan. Er wordt aan de lopende band nieuw geld gecreëerd om crises op te vangen. Hoe krijgt Japan het voor elkaar om met zo’n schuldenberg te leven? Andere rijke landen kijken plots met meer interesse naar het oosten.
(Wed, 03 Jun 2020 15:43:00 GMT)

De Nederlander heeft zich lang vrij gewaand van racisme
Eerst was er geen racisme, toen was het iets voor een onverbeterlijke minderheid, vervolgens werd erover gezwegen en nu zou het een alledaags verschijnsel zijn. Racisme is tastbaar en ongrijpbaar tegelijkertijd.
(Thu, 04 Jun 2020 03:00:00 GMT)

Het soepele Zweedse coronabeleid is toch geen succes gebleken
Het soepele Zweedse coronabeleid heeft veel van zijn beloften niet kunnen waarmaken. Tot verdriet van de lockdownsceptici.
(Wed, 03 Jun 2020 17:44:00 GMT)

Wie of wat is Antifa? En waarom geeft Trump deze groep de schuld van de protesten?
President Trump dreigt de extreem-linkse beweging Antifa uit te roepen tot ‘terroristische organisatie’. Volgens hem is Antifa de kwade genius achter al de golven van geweld bij de anti-racisme demonstraties in de Verenigde Staten. Vijf vragen: wie of wat is Antifa?
(Wed, 03 Jun 2020 18:13:07 GMT)

De lucht boven China is weer even vuil als vóór corona (en Europa zal snel volgen)
De corona-uitbraak en maatregelen als lockdowns hebben geleid tot een schonere lucht, maar die opleving was slechts tijdelijk. Boven China is de lucht weer even zwaar vervuild als een jaar geleden. Nu veel landen weer langzaam hun activiteiten hervatten, vermoeden wetenschappers dat voor Europa hetzelfde zal gelden.
(Thu, 04 Jun 2020 04:19:00 GMT)

Na Canada is Latijns-Amerika aan de beurt: Kamer torpedeert handelsverdrag
Nadat de Tweede Kamer begin dit jaar na een rumoerig debat ternauwernood zijn goedkeuring gaf aan een handelsverdrag met Canada (Ceta), nam het dinsdag een ander verdrag preventief onder vuur: het EU-handelsverdrag met Mercosur, een groep Latijns-Amerikaanse landen.
(Wed, 03 Jun 2020 19:43:00 GMT)

Waarom zij demonstreren: ‘Het is de mensheid tegen racisme’
Vier demonstranten vertellen waarom zij deelnamen aan het protest tegen racisme in Rotterdam: ‘Wel vijftien keer per week vraagt iemand waar ik vandaan kom.’
(Wed, 03 Jun 2020 20:57:00 GMT)

Advies ‘superdenktank’ voor coronaproof OV: blijvend thuiswerken en 's avonds naar de dokter
Aan het mondkapje in het openbaar vervoer is sinds deze week niet meer te ontsnappen, maar in het hier en daar verfoeide ‘nieuwe normaal’ volstaat het niet. Alleen door thuis te werken, werktijden over de dag uit te smeren en (deels) op afstand les te geven, kan worden voorkomen dat het coronavirus zich als een olievlek verspreidt onder reizigers.
(Wed, 03 Jun 2020 20:46:00 GMT)

Kabinet zet weer een sein op groen: basisscholen volledig open en reizen naar 12 Europese landen weer mogelijk
Met de volledige openstelling van de basisscholen en een versoepeling van het reisadvies binnen Europa en het Koninkrijk zet het kabinet opnieuw een sein op groen op de uitweg uit de ‘intelligente lockdown’ die in maart van kracht werd. Ook verruiming van de bezoekregeling in de verpleeghuizen komt in zicht.
(Wed, 03 Jun 2020 17:58:00 GMT)

In de toeslagaffaire liggen ambtelijke oplossingen en persoonlijk verdriet nog altijd ver uit elkaar
Opnieuw was er een bijeenkomst over de kindertoeslagaffaire in Den Haag. En opnieuw werd duidelijk hoe ver de ambtelijke oplossingen en het persoonlijke verdriet nog uit elkaar liggen.
(Wed, 03 Jun 2020 20:53:00 GMT)

ECB drukt naar verwachting nog eens 500 miljard euro bij
De Europese Centrale Bank zal donderdag naar verwachting een extra steunpakket aankondigen van zeker 500 miljard euro om de gevolgen van de coronacrisis te bestrijden. Dat denken economen van banken als ING en ABN Amro en grote obligatiefondsen.
(Wed, 03 Jun 2020 16:50:43 GMT)

Meldpunt: mondkapje wekt veruit meeste ergernis van reiziger in het openbaar vervoer
Het verplicht dragen van een mondkapje is de grootste bron van ergernis voor de reizigers nu het openbaar vervoer min of meer weer volgens de gewone dienstregeling verloopt. Dat maakt de reizigersvereniging Rover op uit de eerste inzendingen op het meldpunt corona en OV, dat dinsdag werd opengesteld.
(Wed, 03 Jun 2020 16:25:51 GMT)

Drukte bij migratiebureaus Hongkong: ‘Het is een zinkend schip, iedereen zoekt een reddingsboot’
Nu de Nationale Veiligheidswet van China de speciale status van Hongkong ongedaan dreigt te maken, verlaten veel inwoners de stad. ‘Dit is niet langer een langzame onttakeling van het ‘één land, twee systemen-principe’, dit is het einde ervan.’
(Wed, 03 Jun 2020 12:23:00 GMT)

‘Bij de demonstratie in Parijs was afstand houden geen onderwerp’
In Parijs protesteerden twintigduizend mensen tegen politiegeweld en racisme. Correspondent Daan Kool stond dinsdag in de menigte. Hij zag dat de woede over de dood van een 24-jarige man in 2016, in handen van drie agenten, groter was dan de angst voor het coronavirus.
(Wed, 03 Jun 2020 11:41:00 GMT)

Onderzoek: landbouwgif dringt door tot diep in natuurgebieden
Midden in Drentse natuurgebieden zijn bij metingen op meerdere plaatsen (verboden) bestrijdingsmiddelen gevonden. Aanvankelijk werd gedacht dat pesticiden vooral dicht langs landbouwpercelen overwaaiden op de natuur, maar ze blijken ook door te dringen tot de kern van de gebieden.
(Wed, 03 Jun 2020 13:46:25 GMT)

Marlboro voor de helft van de prijs: tussen Spanje en Frankrijk geldt een coronagedoogbeleid

Demonstraties tonen hoe lockdown grondrechten uitholt
Wereldwijd gaan mensen de straat op tegen politiegeweld of racisme. Daarbij worden de lockdownregels niet nageleefd. Het zet de discussie over grondrechten versus gezondheidsmaatregelen op scherp.
(Wed, 03 Jun 2020 03:00:00 GMT)

In de post-coronawereld gaat de vrijhandel het nog heel moeilijk krijgen
Goedemiddag, Nederland als pleitbezorger van een zo vrij mogelijke internationale handel - lange tijd was het vanzelfsprekend maar de wind is snel gedraaid. Intussen kunt u de nieuwe Volkskrant-coronaquiz doen!
(Wed, 03 Jun 2020 14:04:00 GMT)

De Persgroep Publishing Nederland NV